Kyrkosångsfest med Förklädd Gud 14-15 oktober 2011

2011-10-14

Årets kyrkosångsfest rönte stort intresse från stiftets körer. Det var så pass många anmälda att man fick ordna en speciallösning med gradänger för att alla skulle få plats. Dessutom fylldes körläktaren med korister ur den stora stiftskören. Enligt domkyrkoorganist Thomas Niklasson var det rekordmånga i koret, 260 korister plus orkester.

Festen inleddes på lördagen med att kyrkomusikerkören framförde ett konsertprogram under ledning av Cecilia Rydinger Ahlin. Under dagarna två hade stiftets kyrkomusiker inbjudits till körseminarium, samtal om kyrkomusikens roll m.m. Körkonserten blev slutpunkten på kyrkomusikerdagarna och startskottet för kyrkosångsfesten.

Efter repetitionerna på lördagseftermiddagen gav Sankt Sigfrids Kammarkör en omväxlande och inspirerande konsert, innan det var dags för den traditionsenliga körsupén, som avhölls på stadshotellet. Samtalsnivån var på topp och tystnade bara när det var dags för körsånger av det mer profana slaget.

Den stora stifskören medverkade i söndagens högmässa, där domprost Thomas Petersson predikade från en position mitt i körsångarhavet.

Efter gemensam lunch på stadshotellet vidtog fortsatta repetitioner, orkestern tillkom och klockan 17 var det så dags för kyrkosångsfestens clou, körkonserten med bl.a. Förklädd Gud. Det var välfyllt i såväl kor som kyrkbänkar. En av rösterna från koristerna sa att "det här var maffigt, det var en upplevelse som har förändrat mej".

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.